Mjesto gdje knjige postaju život...

Alex – vrhunsko djelo francuske literarne kuhinje

Alex – vrhunsko djelo francuske literarne kuhinje

Školovani enolozi kunu se u francuska vina. Veliki gastronomi s užitkom će dočekati odlazak u restoran francuske kuhinje. A pravi poznavatelji književnosti rado će posegnuti za, recimo, romanom iz vremena francuskog realizma. A kvalitetan francuski triler u čiju ćete priču biti uvučeni vrlo šarmantno, gotovo neprimjetno, u trenu vas navodeći da poželite još i još?

            Upravo takvu priču, u maniri svog prezimena, majstorski vam servira Pierre Lemaitre, nagrađivani francuski pisac i scenarist. Njegova Alex mlada je bolničarka, tridesetogodišnja Parižanka iznimne ljepote, sa strašću za drastičnim promjenama fizičkog izgleda. U biti, s vremena na vrijeme, Alex voli drastično mijenjati svoj život i to je ono što će, uz Lemaitreovo dopuštenje, isprva odrediti ovu ženu u čitateljevim očima. Jednog dana, na povratku kući iz restorana, bijeli joj kombi zapriječi put, snažne joj ruke zadaju grube udarce i Alex je oteta. Ništa neobično, rekli biste, no njen nestanak nitko ne prijavljuje. Da nije bilo ne odveć hrabrog svjedoka koji je cijelom činu nazočio sa sigurne udaljenosti (i samim time ga se i ne može uzeti kao kvalitetan izvor informacija), pitanje je bi li dojava o otmici stigla do francuske policije. Ovako je slučaj pripao zapovjedniku Camilleu Verhoevenu, zajedljivom, čangrizavom, ali oštroumnom pedesetogodišnjaku čija je supruga nekoliko godina ranije također bila žrtvom nerazriješene otmice i ubojstva. Nemajući opipljivih tragova ni dokaza, a ne mogu biti posve sigurni niti imaju li uopće žrtvu, zapovjednik Verhoeven i njegov tim, doduše ne bez napetosti, trzavica i otvorenog negodovanja, kreću na posao jer, svjesni su, ukoliko se na pariškim ulicama te večeri doista odigrao zločin, nemaju mnogo vremena žele li ženu pronaći živu. No, čak niti iskusni policajci neće biti spremni na ono što će uslijediti kada se klupko počne odmotavati…

            Alex je punokrvni europski triler, prvoklasnog stila i čitatelju donosi onu vrstu napetosti što ne popušta gotovo do posledjeg retka. Neće vas, poput američkih predstavnika žanra, izbezumiti brzinom kojom se radnja odvija, neće vas impresionirati pompoznim forenzičkim metodama, tehnikama, izrazima i napravama, a neće vam niti dopustiti da se izgubite u moru imena i titula svih stručnjaka što ih je istražni tim pozvao ne bi li pomogli u rješavanju slučaja. Upravo suporotno tome, nakon što načelnik LeGuen istragu povjeri Camilleu i njegovim „dečkima“, oni će se za nju pobrinuti i samostalno je provesti do samog kraja. No, to nipošto ne znači kako ćete se uz Alex dosađivati. Dapače, uživat ćete u savršenim dozama iznenađenja pomiješanog s napetošću i nevjericom za cijelog čitanja ovog spektakularno nevjerojatnog trilera, a kao dodanu vrijednost dobit ćete izvrsno raspisane, živopisne i opipljive, gotovo filmske, scene što će uvelike doprinijeti oživljavanju priče u čitateljevoj mašti.

            Uspoređujući priču s filmom, Alex možemo usporediti s Građaninom opasnih namjera. Naime, početna vizualna agresivnost tog filma mnoge će navesti da odustanu od dubljeg uranjanja u priču. Isto bi vam se, zbog početne brutalnosti i izrazito agresivne tekstualnosti, moglo dogoditi i kod Alex, no vjerujte, ono što slijedi svakako je vrijedno čitanja. Jer dobit ćete priču u kojoj se uloge žrtve i krivca neumoljivo isprepliću uništavajući sve u što ste vjerovali, priču koja će vas navesti da preispitate svoja shvaćanja tih oprečnih pozicija i priču koja će vas podsjetiti da nikada, pa niti na samom kraju ne osuđujete i priču koja će vam ponovno dokazati da su stvari uistinu rijetko onakve kakvima se čine.