Mjesto gdje knjige postaju život...

Bezbožnice

Bezbožnice

Jesenje večeri kao da su osmišljene za uživanje u krimićima, trilerima i misterijama; mrak rano pada, hladnoća grebe zidove i uvlači se kroz pukotine, a tišinu razbijaju tek udaljeni zvukovi mora, fijuk vjetra ili poneki visoki krik srednjoškolke na povratku iz večernjeg izlaska. Savršena kulisa za utapanje u priči od koje prolaze trnci i čija radnja razbuđuje bolje od kofeinske bombe. U takvom ozračju prionula sam na čitanje Bezbožnica, pprvijenca britanske autoriceAlex Marwood. i…

            Kako je dobroprimjetila Amber, jedna od bezbožnica, „ljudi ti kažu da sjedneš samo kad su u pitanju loše vijesti“. Zato vam, prije čitanja o Bezbožnicama, predlažem da se udobno smjestite na fotelju ili, još bolje, kauču. Ne, nije tako loše, ali svakako se ne radi o „psihološkom trileru koji nećete zaboraviti“.

            Godina je 2011. Amber Gordon radi kao nadglednica noćnih čistača zabavnog parka u gradiću na engleskoj obali. Njen je život neupadljiv i nezanimljiv sve do trenutka kada slučajno, za svoje smjene, pronalazi žrtvu serijskog ubojice, kasnije prozvanog „Daviteljem s dokova“. Tada u njen grad, u potrazi za dobrom pričom, stiže novinarka Kirstey Lindsay, slobodnjakinja, supruga i majka, pripadnica srednjeg staleža. Životi dviju žena toliko su različiti i daleki da je i njima samima teško povjerovati kako su prije 25 godina, kao jedanaestogodišnjakinje, sudjelovale u događaju koji je zgrozio zemlju. Nisu bile prijateljice, poznavale su se tek jedan dan. I tada, 1986., zvale su se Annabel Oldacre i Jade Walker. Nakon niza nesretnih događaja i krivih procjena, kakve su djeca u stanju donijeti, što su se odigrali tog vrućeg ljetnog dana, a koji su doveli do smrti četverogodišnje Chloe Francis, za svijet one su postale bezbožnice. A nakon što su, u popravnim domovima, otplatile svoj dug društvu, prestaju postojati pod svojim imenima, postaju netko drugi, a uz novi identitet dolazi i zabrana; nikad se više ne smiju susresti žele li ostati na slobodi. No, zbog Davitelja s dokova njihovi se putevi ponovno isprepliću. Hoće li to ugroziti i njihovu slobodu, živote i slike o sebi koje su tako pomno izgradile posljednjih desetljeća?

            Priče Bezbožnica odvijaju se usporedno na nekoliko kolosijeka; u off-u je ispričana priča o kobnom, sudbonosnom danu koji je zauvijek povezao dvije djevojčice, a preko nje isprepliću se priče iz života i svakodnevice Amber Gordon, Kirsty Lindsay i mjesnog nasrtljivca Martina. Tko je sad Martin, pitate se? Najbolji odgocor bio bi nitko. Nitko tko pokušava postati netko i čini to na sve pogrešne načine. U jednom će trenutku u tome možda i uspjeti, no hoće li mu to tada biti bitno? Pitate se je li i priča o Davitelju našla svoj put među ostalima? Zapravo i nije. Ona se kroz glavnu priču proteže, ali nije njena okosnica. Davitelj nikada nije bio doista bitan, prije bismo mogli reći kako je on tek sredstvo za postizanje cilja, element za stvaranje početne napetosti.

            Roman, osim pričama, obiluje i likovima, glavnim, sporednim i nebitnim što dodatno otežava praćenje i onemogućava čitatelju da se u potpunosti saživi s pričom. Sama se pak radnja odvija izrazito sporo i većim je dijelom lišena napetosti i onog treperavog iščekivanja tipičnog za predstavnike žanra.

            Ipak, postoji nešto doista kvalitetno u ovom romanu. Psihološka izrada glavnih junakinja. Ili nedostatak iste. Autorica je za čitatelja majstorskom izvrsnošću iscrtala konture, vodeći ga suptilno i dopuštajući mu da u Amber i Kirsty ucrta upravo ono što bi želi da budu. Hladnokrvne ubojice? Žrtve? Lažljivice? Autorica ne zauzima stav dopuštajući svakom ponaosob da to sam učini. Također, ne da se iščitati što je za nju zločin, tko žrtva, a što kazna. I kroz nejasnoću njenih stavova o tome, izviru nejasnoće kojima su ta pitanja obavijena u sustavu i društvu. A u toj izmaglici rađa se prostor za svakog čitatelja, da preispita svoje stavove.

            Stoga, ako tražite vrhunski, napeti triler koji će vas držati prikovanima za stolac ili krimić u kojem neki oštroumni istražitelj vodi glavnu riječ, izgledne su šanse za razočaranje. Želite li pak pročitati nešto što će vas potaknuti na razmišljanje, uz solidan zaplet, s punim se povjerenjem možete prepustiti Bezbožnicama,ženama koje su grešku iz djetinjstva skupo platile. Ili možda nisu?