Mjesto gdje knjige postaju život...

Brod knjižara – brod kulture na devetoj plovidbi Jadranom

Brod knjižara – brod kulture na devetoj plovidbi Jadranom

Kultura. Tako mnogo o njoj govorimo, a tako malo razumijemo. Još i manje poduzimamo ne bismo li je doveli u svaki kutak naše zemlje. Nije potrebna, kažu. Nepotrebna je zimi, još je nepotrebnija ljeti. Uz sve prirodne ljepote, sunce i more, drugo ne treba. Ni turistima ni lokalcima. Kao da ne znamo kako je koncept turizma sunca i mora odavno nadograđen, kako današnji turisti žele i nešto vidjeti, okusiti i doživjeti, kao da ne znamo koliko je opasno pouzdati se u blagonaklonost vremenskih prilika i, naposljetku, kao da nismo, kao društvo, svjesni kako su i ti lokalci pomalo siti sunca i mora. Srećom, više od nekih nadležnih institucija, za taj su problem senzibilizirani, kako to obično biva, entuzijasti. A ono što je, prije sada već gotovo desetljeća, započelo kao entuzijastična plovidba Broda knjižare, pretvorilo se u svojevrsnu ljetnu tradiciju i knjigom i kulturom opijenoj posadi teško je u dvotjednu plovidbu natiskati sva mjesta što ih, iz godine u godinu, pozivaju i čiji ih mještani i njihovi gosti rado i s nestrpljenjem očekuju.

            Ovogodišnja je plovidba započela u subotu, 25. srpnja, posjetom Makarskoj, nastavljena je jučer u korčulanskoj Vela Luci, danas je na redu Lastovo, a u superbrzom će ritmu, do 7. kolovoza, posjetiti još i (redom plovidbe); Vis, Bol na Braču, Jezera, Sveti Filip i Jakov, Silbu, Mali Lošinj, Rab, Vir, Tkon na Pašmanu, Zlarin i Trogir, posljednju postaju na ovogodišnjem putovanju. Kako Igor Gerenčer, organizator i idejni začetnik projekta voli istaknuti, početna je ideja bila stanovnicima udaljenih otoka i/ili mjesta do kojih knjiga ne dospijeva lako istu približiti i učiniti dostupnom, bar za ljetnih mjeseci i bar tog jednog dana u godini. No, kako se pokazalo, osim dobrog štiva, njihovi su se prvi posjetitelji zaželjeli i raznih kulturnih događanja te je stoga ono što je započelo kao Brod knjižara preraslo u Brod knjižaru-brod kulture, manifestaciju čiji je potencijal i nužnost prepoznao i MasterCard.

            Program što ga svojim posjetiteljima nudi Brod knjižara – brod kulture uistinu je impresivan i iz godine u godinu sve raznolikiji. Tako će ove godine, uz druženja s autorima iz partnerske zemlje, Mađarske, i domaćim piscima Majom Hrgović, Oljom Savičević Ivančević, Lanom Dekač i Davorom Šolatom, posjetitelji upoznati i Dubravka Torjanca, pobjednika ovogodišnjeg, već tradicionalnog Natječaja za najbolju kratku priču, a uživat će i u brojnim radionicama, predstavama za djecu i odrasle i glazbenim večerima. Organizatori su posebno ponosni što im se ove godine u plovidbi priključio Zijah Sokolović te će publika svake večeri u 21:30 moći pogledati njegovu monodramu „Međuigre 0-24“. Ponosni su u organizaciji i na svoju suradnju s mladim ljudima, umjetnicima i glazbenicima čije se položaj na sceni tek treba učvrstiti pa će tako ove godine Brod knjižara – brod kulture sa sobom donijeti i radionicu pop-rock glazbe, a posjetitelji će se, poznatim glazbenim ritmovima, zabaviti uz 4 town blues band i posebnu gošću, sudionicu ovogodišnjeg showa The Voice Mateu Dominiković.

            Ljubav prema kulturi se, naravno, razvija od najranijih dana te će stoga i najmlađi moći uživati u kazališnoj predstavi Poruka u boci ili Neobičan slučaj gospođice McFlasich?, a svi će zainteresirani, i veliki i mali, moći sudjelovati u kreativnoj radionici puhanja stakla i maloj meteo-radionici za radoznale pod nazivom Meteo ćakule Zorana Vakule. Posebna je novost, vezana uz predstavu i radionicu Poruka u boci što se ove godine na brodu prepunom knjiga naći mjesta i za jednu veliku bocu, a u boci će biti mjesta za sve poruke što će ih posjetitelji u svim mjestima moći napisati i u bocu ubaciti. Naravno, knjiški mornari sve će te poruke po završetku plovidbe skupiti, pročitati, urediti i objaviti u još jednoj knjizi.

            Treba li vam, stoga, bolja pozivnica? Nađete li se u nekom od mjesta na ruti Broda knjižare-broda kulture, svratite. Mi ćemo brod s najdragocjenijim teretom srdačno dočekati u nedjelju, u Malom Lošinju.