Mjesto gdje knjige postaju život...

Knjiga žalbe za Specijalnu potrebu ili dvoje pobjednika za jedan natječaj

Knjiga žalbe za Specijalnu potrebu ili dvoje pobjednika za jedan natječaj

Dragi prijatelji, pozivamo vas na svečanu dodjelu V.B.Z. i Tisak media natječaja za najbolji neobjavljeni roman, u četvrtak 3.11. u multimedijalnom klubu Opera uz glazbene goste Hladno pivo! U tom se trenutku Hladno pivo učinilo tek kao zanimljiv glazbeni odabir jer što povezuje dečke iz Gajnica i jednu od važnijih književnih nagrada u Hrvatskoj? Poveznica je sada puno uočljivija, radi se o Knjizi žalbe; devet godina starom studijskom albumu i jednom od dvaju netom proglašenih pobjedničkih rukopisa.

Uz hrvatskoj čitateljskoj publici već dobro poznatog autora Ivicu Ivaniševića, nagradom za najbolji neobjavljeni roman nagrađena je i čitateljima malo poznata zadarska autorica Lada Vukić za roman pod naslovom Specijalna potreba. Članovi žirija (Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina) kojim je predsjedavao Zoran Ferić složili su se kako se ne slažu i nagradu odlučili prepoloviti i, prvi put nakon 2003. godine kada su objavljeni romani Wonderland Marinka Koščeca i Escajg za teletinu Jelene Marković. Iako dva romana polaze s posve suprotnih točaka i pripovijedaju posve različite priče, možda je upravo ta posvemašnja različitost prevagnula pri odluci o dvostrukim laureatima. Precizno vođena priča o hendikepiranom dječaku i dnevnički zapisi kvarteta spisatelja smještenih u rezidenciji za pisce možda i nemaju dodirnih točaka uzmemo li u obzir samo teme koje obrađuju, no imaju jednu, u ovom slučaju najvažniju; zagolicali su maštu i zagrebali tako duboko u čitateljski prostor iskusnih čitatelja u žiriju i oni su im, a na to se ne odvažuju olako, odlučili pružiti priliku. Dvostruku.

Zanimljivo će biti promatrati puteve kojima će ovi tekstovi, jednom kada su objavljeni, krenuti. Hoće li nagrada veći značaj imati za već objavljivanog autora ili će se njome više osnažiti dosad malo poznata zadarska kratkopričašica? Ako je vjerovati onima koji su romane pročitali dok su još bili rukopisi, pred čitateljima su dva izvanredna djela, nešto posve različito od dosad pročitanog iz korpusa domaće književnosti. A različitosti, kako u životu, tako i unutar korica knjiga, nikad nije previše.