Mjesto gdje knjige postaju život...

Otkrivanje vještica

Otkrivanje vještica

Književnost s kraja 20. i početka 21. stoljeća, posebno ona namijenjena mladim čitateljima, kao da je rezervirana za vještice i čarobnjake, posvećene spašavanju svijeta od zla i obrani svog podmlatka, i vampire. No moderni vampiri nisu muževni i snažni, velom tajne obavijeni muškarci očaravjuće vanjštine i još uzbudljivije prošlosti. Oni su mladi, gotovo dječaci, blijedi, s još blijeđom osbnošću, ne hrane se ljudskom krvlju i svjetlucaju. U vampire su pretvoreni tek nedavno, nisu proživjeli stotinu života, a njihove priče nikoga neće ostaviti zabezeknutim. Zato njihove literarne priče dolaze u nastavcima, trilogijama ili sagama. Suvremenom čitatelju, u stvarnom životu ipak tek prolaznom biću u utrci s vremenom, postajalo je sve teže pratiti te priče epskih opsega i mnogi su već gotovo izgubili vjeru u vampire. Makar i one književne. A onda su se svjetla pozornice usmjerila prema Deborah Harkness.

Ova američka povjesničarka vrlo dobro znada su vampiri, baš kao i vino, s godinama sve bolji i stoga je u središtu svoje priče o nadnaravnim bićima utočište pružila 1500 godina starom vampiru, 1461 goodinu mlađoj vještici i jednom ni po čemu običnom rukopisu iz vremena alkemičara. Diana Bishop pripadnica je moćnog klana Bishopovih, vještica čija je pretkinja, Bridget Bishop, spaljena kao prva među salemskim vješticama. Dijete moćnih čarobnjaka, Diana i sama krije poneku čaroliju, no nakon smrti roditelja, čarolije je sakrila duboko, preduboko, čak i od sebe. Uvjerila je sebe kako je njen život, život znanstvenice i povjesničarke znanosti sasvim običan, lišen svake čarolije. Uspijevalo joj je to sve dok, pripremajući izlaganje o povijesti alkemije, u Bodleiani nije zatražila stari rukopis Eliasa Ashmolea, rukopis izgubljen za sve osim nje. A tražen toliko da se srednjovjekovni dio  oksfordske knjižnice u trenu napunio vampirima, vješticama i demonima, željnim spoznavanja tajni što ih Ashmole 782 skriva. Jedan među njima, vampir Matthew Clairmont otišao je korak dalje. Njegov se prvotni plan, onaj u kojem će mu Diana poslužiti kao ključ za otvaranje rukopisa, izjalovio, a namjesto toga lijepa mu je vještica uspjela otključati srce.

Iako je ljubavna priča u njemu snažna (a od ljubavne priče vještice i vampira niti ne očekujete ništa manje) Otkrivanje vještica nije još jedan ljubavni roman zapakiran u mističnu auru glavnih likova i rastegnut na 650 stranica puta tri. Upravo suprotno. Prvi dio All Souls trilogije moćan je roman u kojem se povijest i sadašnjost isprepliću tvoreći vremenski kontinuum u kojem ništa nije nemoguće. Kroz lik Matthewa Clairmonta na površinu izlazi i opsežno znanje same autorice. Ljubiteljima povijesti to će biti dodatna vrijednost dok će njihovim neistomišljenicima, uvjerenim kako se povijest sastoji tek od brojki i pukog nabrajanja, pokazati koliko prekrasna i šarmantna povijest može biti i kako su divne tajne što ih skriva. Moćan i šarmantan poput svojih tajni, Matthew ipak nije romantično idealiziran, on je grabežljivac, lovac nezgodne naravi i nepredvidivih naleta bijesa, no gledajući ga Dianinim očima, čitatelj neće moći ne osjetiti simpatiju prema njemu. Unatoč svim lošim stranama, čak i manama, on ima snažan osjećaj za pravdu i odlučan je u namjeri da borbom do zadnje kapi krvi zaštiti svoju Dianu, ženu dovoljno moćnu, samostalnu, hrabru i samosvjesnu da protiv svake nevolje ustane sama. Iako nenavikla na dijeljenje vlastitog života, i ona polako shvaća kako će njihovi životni putevi koračati jedan uz drugi neraskidivo povezani najčvršćom i najosjetljivijom mrežom. Mrežom ljubavi.

Otkrivanje vještica pravo je osvježenje među vampirskim pričama. Njegova vrijednost ne leži toliko u novim idejama, priči za koju nitko do trenutka otvaranja knjige nije čuo. Naprotiv, osnovna je priča dobro i odavno poznata. Vrijednost književnog prvijenca Deborah Harkness leži u njenoj sposobnosti stvaranja prekrasne, mistične atmosfere, tako žive da će vas u trenu uvući u svoj zagrljaj i osjećat ćete se kao da i sami pretražujuete knjige, rukopise i prvotiske u Duke Humfreyu ili Selden Endu, moći ćete namirisati Mattheov karakterističan miris začina, osjetiti Dianinu čarobnu hrabrost i odlučnost, a učinit će vam se kao da, samo čitajući retke knjige, pred sobom imate velebno zdanje francuskog dvorca u SeptToursu. Majstorica ocrtavanja atmosfere uspjela je, bez ijedne scene seksualnog čina, atmosferu erotizirati i ispuniti senzualnošću rijetko viđenom čak i u knjigama čija je erotika osnovna tema.

No, najveća i najljepša poruka koju možete otkriti otkrivajući vještice jest kako biti svoj, kako se ne odupirati onome što jeste i truditi se da postanete netko ili nešto drugačije. Matthew i Diana kroz svoju će vam priču pokazati koliko je nepotrebno braniti miješanje među, u prenesenom smislu, različitim vrstama i koliko štete predrasude mogu donijeti. Svi to negdje duboko u sebi znamo, povijest nas je tome naučila nebrojeno puta, no nije naodmet na to se povremeno podsjetiti.