Mjesto gdje knjige postaju život...

Preminuo Zvonimir Balog

Preminuo Zvonimir Balog

Svijet kao da je nakratko stao jutros,a vijest o smrti omiljenog dječjeg pisca Zvonimira Baloga mnoga je usta ostavila u šoku otvorenima, poslove napola dovršenima i izazvala osjećaj nedostajanja koji se javio u trenu.

Zvonimir Balog preminuo je sinoć, u 83. godini bogatog i plodonosnog života za čijeg jetrajanja mnoga srca ispunio radošću, u mnoge oči ubacio zaigranu iskru i na mnogim licima nacrtao osmijeh. Taj diplomirani pedagog je, uz književnost, kao svoje životne pozive odabrao i slikarstvo, kiparstvo i ilustriranje, sve ono štto ovaj svijet obogaćuje i čini ga ljepšim i šarenijim mjestom.

Teško je među mnogobrojnim šaljivim dječjim knjigama i britkim i oštroumnim djelima za odrasl(ij)e odabrati najdraže, a jednak je trud potreban da bi se izdvojile najvažnije među mnogim nagradama koje je primio za svoj rad. Sve te nagrade redom nose imena velikana domaće književnosti, a skupljajući ih, Balog kao da je i samome sebi utirao put ka mjestu među njima i zasigurno će u budućnosti neka od nagrada namijenjena autorima dječje književnosti nositi i njegovo ime.

Ta će nagrada, kao i njegov bogat opus, pokazati da Balog i dalje živi. Jer teško je reći da nas je napustio ili da je otišao netko čije će priče zauvijek ostati s nama, baš kao što je teško povjerovati da je život napustio čovjeka tako bogatog duhom i tako punog životne energije.Energije koja će zauvijek ostati sačuvana na stranicama Balogovih knjiga.