Mjesto gdje knjige postaju život...

Roman “Brdo” Ivice Prtenjače dobitnik V.B.Z. & TISAKmedia književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine

Roman “Brdo” Ivice Prtenjače dobitnik V.B.Z. & TISAKmedia književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine

Kuća za ljude i umjetnost, LAUBA, večeras je bila poprištem još jednog velikog književnog i kulturnog događaja kojima ovaj tjedan obiluje. Nakon deset godina vjernosti Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, organizator, nakladnička kuća V.B.Z. ove godine  pojačana TISAKmediom i Janom-vodom s porukom, kao poprište dodjele jedanaeste po redu književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine odabrao je upravo ovaj umjetnički prostor.

            Program, kroz koji je uzvanike voodila šarmantna Blaženka Leib, otvoren je glazbenom izvedbom, a prisutne je pozdravila i ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić. U svome je govoru ministrica istakla važnost ovakvih nagrada koje ne samo da potiču na pisanje, a samim time djeluju i kao zamašnjak kulturne industrije već vraćaju i vjeru u individuu. Kratkom prezentacijom prijašnjih dobitnika, čija lista prelazi nacionalne okvire, uzvanici su imali priliku podsjetiti se koliko je ova nagrada uistinu važna i popularna u cijeloj regiji jer, osim izdašnog novčanog iznosa, autoru nudi trenutno plasiranje njegovog djela širom regije. Uzvanici su imali priliku ekskluzivno saznati kako se vode pregovori za prelazak nagrade i pobjedničkog romana iz regionalnih u europske okvire. Prevođenjem na razne europske jezike autoru bi se, naravno, otvorila nova tržišta i nebrojene mogućnosti.

            Najveća je zanimljivost ipak bila objava ovogodišnjeg laureata čiji je dosad neobjavljeni roman zaslužio nagradu u iznosu od stotinu tisuća kuna i za koji je ocjenjivački sud u sastavu Zoran Ferić, Julijana Matanović, Drago Glamuzina, Mile Stojić i Jagna Pogačnik procijenio da ima sve one kvalitete koje će ga učiniti vrijednim objavljivanja. Ove se godine, u oštroj konkurenciji 137 pristiglih rukopisa iz cijele regije, žiri odlučio za roman Brdo poznatog hrvatskog autora Ivice Prtenjače. U kratkom predstavljanju pobjedničkog romana Ferić je istaknuo kako priča o muškarcu, bivšem PR-u u kulturnoj industriji koji svoju svakodnevicu napušta kako bi na dalmatinskom otoku, u društvu jednog psa i jednog magarca, čitavog ljeta čuvao otok od požara, tematizira jedan od glavnih problema našeg društva, gubitak identiteta. No, nastavlja Ferić, roman se ne iscrpljuje samo u tome već se pred čitateljem neprestano otvaraju novi slojevi čineći čitanje brda vrijednim iskustvom.

            Sam je autor, inače dobitnik mnogih književnih nagrada za svoja djela poezije, objasnio kako se na ovaj natječaj prijavio prvenstveno zbog roka koji on pred onoga koji piše nužno postavlja. Iako pisanje nije zahtjevan posao i može ga se kombinirati s još nekim, primjerice, kuhanjem, vrijeme je ipak kategorija koju svi olako shvaćamo i stoga je postojanje ponekog roka i više nego poželjno. U iznimno duhovitom tonu autor je otkrio i ponešto o nazivu romana kao i imenima nekog od likova. Naposljetku, smatra Prtenjača, potrebno je ponekad se izmaknuti sa pozicije u kojoj jesmo, potrebno je otići u neku drugu zonu i osjetiti sebe u punini života, svesti sve na bazične stvari. Glavni lik, i kukavica i heroj, razlikuje se od većine ljudi jer se odlučuje nešto napraviti i to čini na način na koji najbolje zna. No, ne bi li otkrio previše jer, kako sam kaže, riječ je ipak o opsegom relativno malom romanu, autor je tu odlučio stati, a otkrivanje svijeta na Brdu prepustiti čitatelju.

            Svi koji su propustili večerašnje druženje, moći će to ispraviti već sutra kada V.B.Z. na glavnoj pozornici u šestom paviljonu Zagrebačkog velesajma predstavlja pobjednički roman s početkom u 18 sati . Roman ćete moći nabaviti na Interliberu, kao i u knjižarama i na kioscima Tiska, po cijeni od 99 kuna za izdanje u tvrdom ili 49 kuna za ono u mekom uvezu.