Mjesto gdje knjige postaju život...

Slikovnica Kate Pankuhrst za sve Fantastično sjajne žene koje će promijeniti svijet

Slikovnica Kate Pankuhrst za sve Fantastično sjajne žene koje će promijeniti svijet

Jesmo li ikada prestare da bismo se vratile omiljenim knjigama iz djetinjstva? Možemo li ikada prerasti dječje knjige? C S Lewis zapisao je kako dječja knjiga među čijim koricama i odrasli ne uspiju pronaći nešto za sebe i nije posve ispunila svoju zadaću.

I s time bismo se mogli složiti. A danas, u poplavi dječjih stvari namijenjenih odraslima (bojanke, crtići…) pravo je vrijeme i za jednu slikovnicu. Dječju, a tako odraslu.

 

PSX_20180308_171527Zašto je važno čitati? Jer čitanjem djeca rastu, uče, sazrijevaju, upoznaju svjetove koji bi inače ostali izvan njihova dohvata. A kako bi djeca čitanje zavoljela, treba im ga učiniti zanimljivim i približiti.

Britanska spisateljica i ilustratorica Kate Pankhurst učinila je to svojom prekrasno ilustriranom slikovnicom “Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet”. Sve su se njezine junakinje otputile na pustolovine, ne kako bi postale sjajne, slavne i poznate već kako bi promijenile sebe ili svijet u kojem su tada živjele. Bile su hrabre, možda su i osjećale strah, ali borile su se i  uspjele. Ostavile su zalog svim budućim generacijama.

Na šezdesetak se stranica našlo mnogo manje poznatih detalja o poznatim ženama kao i poneka crtica o onim manje poznatim, ali jednako sjajnim ženama bez čijeg upliva svijet danas ne bi bio kakav jest. Male će, kao i one malo veće, čitateljice moći saznati kako je Jane Austen u početku morala tajiti autorstvo nad svojim djelima i kako je Frida Kahlo u nesreći pronašla spas. Marie Curie nije se bojala postavljati pitanja, a Mary Anning pomogla je srušiti mit o svijetu kao o mjestu starom tek nekoliko stotina tisuća godina. Gertrude Edeble nije dopustila da je neuspjeh obeshrabri i iz drugog je pokušaja preplivala La Manche…. oborivši, kao prva plivačica, dotadašnji rekord svojih muških kolega!

 

PSX_20180308_165341

 

Pronalazite li među gore spomenutim imenima neka posve vam nepoznata, ne brinite. I samoj je autorici stvaranje ove slikovnice bilo velika pustolovina za čijeg je trajanja otkrila da je i rodbinski povezana s jednom od sjajnih žena čije živote predstavlja. Emmeline Pankhurst,  britanska politička aktivistica i jedna od začetnica sufražetskog pokreta vrlo je daleka autoričina rođakinja. Bolje rečeno, Kate Pankhurst je, po očevoj liniji, potomkinja žene kojoj sve žene danas imaju zahvaliti pravo glasa. Nije stoga čudno što se i sama odlučila okušati u jednoj ovakvoj, ženskoj početnici.

 

PSX_20180308_162009.jpg

 

Bok uz bok aktivistkinjama, paleontologinjama, znanstvenicama i umjetnicama našla se i jedna modna dizajnerica. Ne bilo koja, naravno, već Coco Chanel. I nju Pankhurst prikazuje u novom svjetlu. Naime, dok je svijet poznaje i pamti kao kreatoricu male crne haljine, Chanel je za žene učinila i puno više kreirajući prvi ženski kupaći kostim kako bi se dame na plažama mogle pridružiti gospodi te, na taj način jednako uživati u godišnjim odmorima, ali i ravopravno sudjelovati na sportskim natjecanjima. Kreirala je za njih i udobniju sportsku odjeću kao i prve ženske pidžame. Bez toga se moglo? Možda, ali priznat ćemo si otvoreno, njezine nam kreacije ipak čine život lakšim.

 

PSX_20180308_162124.jpg

 

Upravo se u tome krije ljepota “Fantastično sjajnih žena” i njihoa snaga da promijene svijet. Nije važno koji su put odabrale, nema pravog ili pogrešnog, dobrog ili lošeg zanimanja, vrijednih i manje vrijednih interesa…važna je vizija.  Kao i strast, volja i zanos. Važno je sanjati i pokušati ostvariti svoje snove čak i kada se oni čine neostvarivima, neuhvatljivima. Je li danas, u doba pošemerenih vrijednosti i uzora jednako teško držati se vlastitog sna kao i prije dvjestotinjak godina u “muškome” svijetu? Možda. No time su ovakve slikovnice važnije. Nama odraslima da se podsjetimo koliko je toga, koliko priča, i sretnih i tužnih, utkano u današnji dan. A onim mlađima da ih ohrabri. Da budu ljubopitljive kao Marie Curie i da budu hrabre kao svaka žena u ovoj priči. Kao mnoge žene koje nisu stale u ovu priču i možda neće stati niti u iduću. Ali su važne i važno ih se prisjećati. Ne samo na današnji dan.

Stoga, za kraj, Pankhurst svim čitateljicama nudi ohrabrenje i pravo, jedino moguće, pitanje:

 

PSX_20180308_161841